2009.12.03.
14:05

Írta: VoxPay - online fizetés

Úgy fizetett elő a szexre hogy nem is tudott róla

A blog a Voxpay.hu webehlyre költözött!
Ez a bejegyzés a Úgy fizetett elő a szexre hogy nem is tudott róla oldalon érhető el.
Kövesse friss írásainkat is a VoxPay online fizetési rendszerek oldalon!

"Te vagy a 999999.-ik, NYERTÉL!" - az összes ingyen filmnézős/flash játékos oldalon ilyen bannerek villognak a szemünkbe, és ha rájuk kattintunk, máris elindultunk a lejtőn afelé, hogy előfizetéses SMS-szolgáltatásra jelentkezzünk.

Egy-két ártatlan kérdés, nyereményjátéknak álcázott telefonszámbekérés, és gyakorlatilag a legtöbb felhasználó anélkül, hogy tudna róla, csengőhangokra, hátterekre és hasonlókra fizet elő, darabonként pár száz forintért. Sok kicsi sokra megy, hó végén a telefonszámlával együtt jön a nagy csodálkozás - ez meg mi?! Utólag reklamálni nem egyszerű, hiszen a pénzt nem az adott szolgáltatást nyújtó cég, hanem a mobiltársaság "hajtja be" - náluk pedig nincs vita, levonják az összeget a számlánkról és kész.

A felhasználási feltételek a legtöbb ilyen MT-SMS-es játéknál apróbetűsek, sokszor sürgetik a "játékost", hogy minél gyorsabban válaszoljon a villogó kérdésekre, hogy megnyerje a nyereményt, ami divatos cipőtől kezdve laptopig bármi lehet, aztán csupán egy igent kell küldeni a megadott számra és már be is van csalizva az illető.

Az újságok hátulján hirdetett, háttérkép és csengőhangletöltős szolgáltatások esetén pedig sokszor nehéz kibogozni hogy konkrétan milyen azonosítóval és hogyan lehet lemondani majd a szolgáltatást ha már nem tartunk rá igényt.

Az úgynevezett előfizetős, MT-SMS (Mobile Terminated, tehát amikor a kapott SMS-ekért fizet a felhasználó) szolgáltatással kapcsolatban rengeteg visszaélés történt már eddig is, úgyhogy születtek szigorítások és szabályozások a témában, mégis, még mindig lehet pórul járni, ahogy az a Tékozló Homár egyik cikkéből is kiderült.

A gyanútlan felhasználó új SIM-kártyájának számát előzőleg olyan felhasználó birtokolta, aki szexháttérképekre fizetett elő. Az előfizetést azonban nem mondta le, így az új felhasználónak kellett azt kifizetnie. Kálváriáját illetve hogy sikerült-e vajon lemondania a szolgáltatást hosszas utánajárással, a Tékozló Homáron lehet elolvasni.

Hogyan kerüljük el a becsalizást? Mire figyeljünk?

  1. A netes nyereményjátékokat mindig fenntartásokkal kezeljük! "There's no such thing as free lunch" - nincs ingyenebéd! Senki sem jófejségből vagy karitatív célokból rendez nyereményjátékokat: mindig próbáljuk kideríteni hogy vajon milyen szándék lehet a háttérben
  2. A felhasználási feltételeket mindig olvassuk el. Ha nincsenek - meneküljünk!
  3. Ha elő szeretnénk fizetni, alaposan tájékozódjunk hogy hogyan lehet majd lemondani a szolgáltatást. Ezeket az információkat mentsük el valahová.
  4. és végezetül: ne higyjük el, hogy mi vagyunk a 999999-ikek! :-)
  5. Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szólj hozzá!

Címkék: visszaélés előfizetéses mt sms

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinefizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr441571192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása