2010.10.22.
10:53

Írta: VoxPay - online fizetés

Kachingle, a közösségi mikrofizetés

A blog a Voxpay.hu webehlyre költözött!
Ez a bejegyzés a Kachingle, a közösségi mikrofizetés oldalon érhető el.
Kövesse friss írásainkat is a VoxPay online fizetési rendszerek oldalon!

A mikrofizetés koncepciója jó, ennek ellenére csak kevés helyen működik.

Néhány éve az online újságok nagy reménysége volt ez a fizetési forma. Logikusnak tűnt, hogy az előfizetéstől ódzkodó olvasók kisebb, online fizetett összegért juthassanak hozzá egy-egy kívánatos cikkhez. A gyakorlat azonban azt mutatta, hogy sokkal kevesebben fizettek így, mint az feltételezhető volt. A témával foglalkozó szakértők többsége állítja, hogy az ellenállás nem anyagi, sokkal inkább lélektani eredetű: Túl magas a tranzakciós költsége annak, hogy eldöntsük érdemes-e valamiért a weben pénz adnunk.

Érdekes, minden korábbi mikrofizetési megoldástól eltérő javaslattal állt elő 2009. elején a Kachingle. Ez lényegében egy becsületkassza, amibe havonta befizethetünk valamekkora, tetszés szerinti összeget. A beszedett pénzt a rendszer azután szétosztja azok között a tartalomszolgáltatók között, akiknek az oldalait látogatjuk. A felosztás alapja nem az ismertség, a nagyság, hanem kizárólag látogatásaink száma.

A Kachingle egyaránt elkerüli az előfizetés (olyanért fizetek, aminek csak a töredékét olvasom el) és a cikkenkéti mikrofizetés (az információszerzési folyamat megszakítása, magas mentális tranzakciós költség) buktatóit, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a közönség támogassa kedvenc kiadványait.

Bár a megoldás iránt számos kiadvány érdeklődik, igazi áttörést eddig nem sikerült elérni. A további fejlődést lassíthatja, hogy a Kachingle a napokban márkavédelmi konfliktusba keveredett az egyik legbefolyásosabb médiahatalommal, a New York Times-szal.

Szólj hozzá!

Címkék: tartalom közösség fizetés mikrofizetés micropayment kachingle

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinefizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr222390488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása